Toptuintips

Toptuintips

Bent u iemand die het tuinieren helemaal in de vingers heeft? Of leggen die mooie, nieuwe planten bij u steeds het loodje? Met deze basisregels vergroot u de kans op een weelderige, groene en fleurige tuin, en voorkomt u teleurstellingen.

  1. Lees het plantenlabel goed of vraag om advies aan de medewerkers van ons tuincentrum. Wanneer u rekening houdt met hoeveel zon, water en wat voor soort grond uw nieuwe aanwinst nodig heeft, kan het al bijna niet meer misgaan.
  2. Net geplante vaste planten, maar ook struiken en bomen hebben de eerste tijd voldoende water nodig, zeker wanneer het al langere tijd niet geregend heeft of het nog lang droog blijft.
  3. Veel planten en struiken fleuren helemaal op wanneer u ze regelmatig de juiste voeding geeft. Er is bijvoorbeeld speciale mest voor buxus, rododendrons, rozen en groenten en kruiden.
  4. Bij planten in pot is het zaak goede, verse potgrond te gebruiken. Voeg daar eventueel zelf nog mestkorrels aan toe. Let ook op of de pot niet te groot of te klein is. En verpot ze elk jaar of op z’n minst om het jaar.
  5. Wanneer de door u gekochte tuin- of potplanten behoefte hebben aan arme, droge grond, meng er dan een flinke hoeveelheid scherp zand door.
  6. Hebben ze goed doorlaatbare grond nodig? Meng dan perliet door de aarde.
  7. Snoeien doet bloeien. Veel struiken en planten moeten regelmatig gesnoeid worden. Sommige één keer per jaar, andere twee of drie keer per jaar. Denk aan buxus, lavendel, taxushagen, druif, blauwe regen en rozen. Laat u informeren in ons tuincentrum of zoek het op in een tuinboek of op internet. Gebruik altijd schoon en scherp gereedschap. Er zijn ook veel vaste planten die voor een tweede keer gaan bloeien wanneer u ze in juni, vlak vóór de langste dag, flink terugsnoeit, zoals vrouwenmantel, campanula en geranium.
  8. Vaste planten die al jaren op dezelfde plek staan kunnen uitgeput raken en minder rijk bloeien. U kunt ze in het voorjaar delen of scheuren en de jongste, buitenste delen ervan weer uitplanten. Verwen ze meteen met wat mest en ze gaan weer jaren mee.
  9. Gaat u langere tijd op vakantie? Vraag de buren, familie of vrienden om af en toe te sproeien en de potplanten water te geven.
  10. Het lijkt een beetje dom, maar het komt echt voor: mensen die kamerplanten in de tuin zetten of tuinplanten binnen op de vensterbank. Het kan vooral lastig zijn met geraniums, cyclamen en hortensia’s, want daarvan bestaan zowel binnen- als buitenexemplaren. Lees daarom altijd het label of vraag om advies, want dat is zonde van uw geld en van de plant!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...