Top 10 aprilbloeiers

Top 10 aprilbloeiers

In april lijkt alles in een stroomversnelling te raken. Overal ontspruit fris groen, aan de bomen en struiken en uit de grond. Op de tulpen, narcissen en blauwe druifjes na zijn er echter nog niet zo heel veel planten in bloei. Kale plekken kunt u dan mooi opvullen met deze vroegbloeiers. Van tweejarigen tot vaste planten en struiken.

10 aanraders voor in de tuin

1. Longkruid (Pulmonaria officinalis) blijft laag, tot zo’n 20 centimeter, heeft opvallend gevlekt blad en fraai verkleurende bloempjes. Geschikt voor (half)schaduw, maar kan ook in de zon, mits hij genoeg water krijgt.

2. Wildemanskruid (Pulsatilla vulgaris) wordt ook niet hoger dan 20 centimeter, krijgt paarsblauwe, anemoonachtige bloemen en daarna mooie zaadpluizen. Plant hem in de zon of halfschaduw en in goed waterdoorlatende grond.

3. Gebroken hartje (Dicentra spectabilis) wordt zo’n 80 centimeter hoog, heeft frisgroen blad en gebogen stengels waaraan hartvormige witte of roze bloempjes bungelen. Staat graag in halfschaduw.

4. Schoenlappersplant (Bergenia) heeft het hele jaar door (ook in de winter) groot, leerachtig blad en bloeit met witte, roze of karmijnrode, circa 40 centimeter hoge bloemen. Doet het goed in halfschaduw.

5. Akelei (Aquilegia vulgaris) bloeit in allerlei kleuren, ook meerkleurig, en zaait zichzelf rijkelijk uit. Hij wordt zo’n 60 centimeter hoog. Doet het ook in pot en zowel in zon als halfschaduw.

Tweejarigen en vaste planten die bloeien in april

6. Judaspenning is een tweejarige plant met paarse of witte bloemen die daarna veranderen in zilverkleurige, ronde, platte zaaddozen. Hij zaait zichzelf rijkelijk uit, zodat u er nog jaren van kunt genieten. Judaspenning wordt zo’n 90 centimeter hoog en gedijt in zon en halfschaduw, zelfs onder een boom.

7. Tweejarige vergeet-mij-nietjes bloeien rijk en lang, worden zo’n 20 centimeter hoog en zaaien zichzelf rijkelijk uit. Ze houden van zon en vocht, maar doen het ook in halfschaduw. Er bestaan ook vaste vergeet-mij-nieten, zoals de Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla), die u toepast als bladplant of bodembedekker in de (half)schaduw. In de zon doet hij het ook, mits hij in vochtige, vruchtbare grond staat. De Brunnera wordt zo’n 40 centimeter hoog. En dan is er ook nog de vaste, wintergroene en goed winterharde Amerikaanse vergeet-mij-niet (Omphalodes). Deze groeit goed in vochtige grond en in de (half)schaduw, ook onder een boom, en wordt zo’n 15 centimeter hoog.

Struiken die bloeien in april

8. Japanse Azalea, de bekende, wintergroene struik met bloemen in allerlei kleuren. Er zijn kleiner blijvende soorten en flinke exemplaren. Azalea’s houden van zure grond en een plek in halfschaduw.

9. Rododendron houdt net als Azalea van zure grond en is eveneens een struik die verkrijgbaar is met bloemen in allerlei kleuren, wintergroen blad en in verschillende formaten. Gedijt in halfschaduw.

10. De Ribes of siertrosbes is een elegante, luchtige struik die 2,5 meter hoog kan worden en in het vroege voorjaar overladen is met geurende, witroze tot helderrode bloemen die daarna in blauwzwarte bessen veranderen. Gedijt in zon en halfschaduw en in vruchtbare grond.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren!

Lees meer...

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...