Muggen en wespen weren uit huis en tuin

Muggen en wespen weren uit huis en tuin

Ja hoor, ze zijn er weer! Zit u lekker in de tuin of bent u aan het kokkerellen met de ramen of schuifpui open en dan duikt er weer zo’n vervelend zoemende mug of wesp op die u zomaar lelijk kan steken. Heel irritant, zeker als het er veel zijn, ze ook de weg naar uw slaapkamer weten te vinden, ze rond uw mond, hapje of drankje hangen en als u allergisch voor een wespensteek bent. Geen nood. Breng een bezoek aan ons tuincentrum in Oud-Turnhout en koop een paar planten en accessoires die muggen en wespen op afstand houden.

Top 7 muggen en wespen werende planten

Ook muggen en wespen hebben een ‘neus’. Ze komen af op zoetigheid, maar houden niet van een aantal sterke, veelal kruidige geuren. Daarom zijn deze planten een aanrader als u ze uit de buurt wilt houden.

  1. Lavendel
  2. Kattenkruid (Nepeta)
  3. Citroenmelisse of citroengeranium
  4. Tomatenplant; zowel de geur van de vruchten als van de bladeren vinden ze niet fijn
  5. Munt; een woekeraar, zet deze dus in een pot op uw balkon- of terrastafel
  6. Goudsbloem, een vrolijke, langbloeiende eenjarige die ook prima in een grote bloempot of in een vaas kan
  7. Rozemarijn

Haal het meeste uit deze planten

Pluk wat blaadjes van de citroenmelisse en munt en een paar goudsbloemen voor in uw (ijs)thee of cocktail. Wrijf ze even door uw handen en over uw polsen. Maak een pot-pourrischaaltje met gedroogde takjes van de lavendel en rozemarijn, sprenkel wat gedroogde lavendelbloemen over uw ijsje en/of wrijf wat van de kruiden tussen uw handen fijn. Ook blaadjes van kattenkruid kunt je kneuzen en over uw handen en polsen smeren. Muggen en wespen vliegen dan in een grote boog om je heen.

Meer anti-muggen en anti-wespen tips

  • Muggen houden van stilstaand water, want daarin leggen ze eitjes. Ga dus niet bij de vijver of in de buurt van een regenton zonder deksel zitten. Of dek de regenton af en installeer een fontein in de vijver. Maak een vijver ook aantrekkelijk voor vissen en kikkers; die eten graag muggenlarven.
  • Steek (citroen)geurkaarsen, wierookstokjes of branders met etherische citroen- of lavendelolie aan en zet ze op de tuin-, balkon- of keukentafel.
  • Halveer een citroen, steek er een paar kruidnagels in en leg de citroenstukken in een bodempje azijn in een schoteltje en zet dat op uw tuin- of balkontafel.
  • Zet geen zoete etenswaren en drankjes op uw tuin- of balkontafel en doe geen zoetgeurend parfum op.
  • Hang een wespenvanger aan een boom of pergola ver uit de buurt van het terras.
  • Houd ramen en deuren dicht of plaats horren.

Bent u toch door een wesp gestoken? Zuig het gif uit de wond en spuug dat meteen weer uit. Dep de wond met een beetje azijn. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...