Haal de natuur op het terras met varens

Haal de natuur op het terras met varens

De tafel is gedekt. Gezellig buiten op het balkon of terras. Varens zorgen er met hun sobere sierlijkheid voor dat eten buiten een feestje wordt.

Varens zijn een geval apart. Ze behoren tot de oudste plantensoorten op aarde. Varens bloeien niet zoals andere planten en vormen geen zaden, maar sporen waarmee ze zich voortplanten. Deze sporen zijn meestal aan de onderkant van het blad terug te vinden in sporenhoopjes. Er zijn kleine varentjes van een paar centimeter tot varens die wel twee meter hoog en breed kunnen worden. Ze zijn er met gekrulde, gegolfde of geveerde bladeren en bladverliezend in de winter of bladhoudend.

Varens in potten
Wie denkt dat ze het alleen doen op een beschaduwde vochtige plek in de tuin, heeft het mis. Ze doen het ook schitterend in potten en bakken op het balkon of terras. Ze passen bij iedere stijl: Klassiek, trendy  of in een ingetogen meditatieve sfeer. Door bijvoorbeeld varens in grote felgekleurde potten met reliëf te zetten, verandert de tuintafel in een trendy eetplek voor het gezin.
Varens doen het op beschaduwde én lichte standplaatsen. Ze houden alleen niet van volle zon. Daarin kunnen ze verbranden en uitdrogen. Hoe meer schaduw, des te beter een varen tegen de droogte kan. Varens houden ook niet van de volle wind. Zet ze daarom beschut om afbreken van de bladeren te voorkomen.

Mooie combinaties
Potten met varens zijn prima te combineren met  potten met andere bladplanten zoals hosta's en heuchera. Wie gaat voor kleur heeft een ruime keuze uit bloeiende vaste planten of eenjarige zomerbloeiers.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...