Moestuinieren in september

Moestuinieren in september

In deze nazomermaand valt er genoeg te oogsten. Appels, peren, late pruimen, pompoenen en frambozen bijvoorbeeld. Laat wat rottend of aangevreten, afgevallen fruit liggen, want daar doe je vlinders en vogels een plezier mee. Daarnaast kun je nu nog van alles planten en zaaien, zodat je binnenkort of later meer gezonde en verse lekkernijen uit eigen (moes)tuin of uit kweekbakken op je balkon of terras kunt oogsten. Ons tuincentrum in Oud-Turnhout geeft je graag een aantal handige moestuintips.

1. Plant fruit- en notenstruiken en fruit- en notenboompjes

Zoals eerder gemeld op deze site kun je in het najaar prima struiken en (kleine) bomen planten. Denk aan bessenstruiken, maar ook aan kiwi's en appel- en perenbomen. Die laatste heb je in allerlei formaten, van laagstam tot hoogstam, dus je vindt er vast ergens een plaatsje voor, al dan niet in een grote pot of kuip. Kiwi's vormen alleen vruchten als je zowel een mannelijke als vrouwelijke plant bij elkaar in de buurt hebt staan, dus daar heb je wel wat meer ruimte voor nodig. Of ga op zoek naar een zelfbevruchtende, 'eenhuizige' kiwi. Kies een zonnige, beschutte plek tegen een pergola, muur of schutting. Het is een leuk idee om in de herfstvakantie samen met de (klein)kinderen hun eigen appel- of amandelboom, bessenstruik of hazelaar te planten.

2. Planten of poten

Rabarber, uien en knoflook kunnen nu prima geplant of gepoot worden. Rabarberplanten worden flink groot, dus reken op circa 1 vierkante meter per plant. Ze zijn overigens zó decoratief, dat je ze ook gewoon tussen de vaste planten in de tuin kunt planten. Dat geldt onder andere ook voor de rode boerenkool en de palmkool (Cavalo nero). Deze groentesoorten zijn vaste planten en de kolen behouden hun blad in de winter.

3. Zaaien in september

Ga kwistig strooiend rond met zaden van andijvie, boerenkool, meiraapjes, mosterd, palmkool, spinazie, sla, rucola, radijs, winterpostelein. Op kale plekken in de moestuin kun je nu 'groenbemesters' zaaien, die de grond verbeteren en onkruid tegengaan, zoals bladrammenas, gele mosterd en incarnaatklaver.

4. Schaduw werpend en aangetast blad wegsnoeien

Tomaten en druiven rijpen alleen in de volle zon. Nu de dagen korter worden en het zonlicht in kracht afneemt kun je de rijpende vruchten de helpende hand bieden door het blad boven de trossen en vruchten weg te knippen. Top tomatenplanten (verwijder de hoofdsteel boven de hoogste tomatentros) zodat hun energie niet naar de vorming van nieuwe bladeren gaat. Verwijder bij eetbare gewassen ook bladeren die zijn aangetast door meeldauw of andere schimmels of ziekten.

5. Bestrijd plaagdieren

Controleer de rozemarijn, maar bijvoorbeeld ook salie en lavendel, op de mooie, maar vraatzuchtige en verwoestende kever genaamd het 'rozemarijngoudhaantje'. Deze maakt helaas een opmars in (moes)tuinen en kan je kruidenplanten akelig kaal vreten. Houd ook slakken in de gaten en op afstand, met cloches, cacaodoppen, koperringen, grit en/of fijngemalen eierschalen. 

Ons tuincentrum in Oud-Turnhout wenst je een smakelijke en rijke oogst!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...