Het klinkt raar, maar het kan: stekken nemen in de winter! Dan krijg je gratis en voor niks meer van die mooie struiken in je tuin. Die kun je zelf weer ergens planten, ruilen of cadeau doen. Ga op een droge, vorstvrije winterdag dus vooral even lekker aan de slag in de gezonde frisse buitenlucht!
Winterstekken zijn makkelijker dan zomerstekken
Waarom is het maken van stevige, houtachtige stengels in de winter makkelijker dan het stekken van nieuwe scheuten en uitlopers in de zomer? Wist je dat je in de winter een grotere kans op steksucces en meer nieuwe struiken hebt dan in de zomer? Dat zit zo:
- De takken die je snoeit in de winter om stekken van te nemen hebben al hun blad verloren. Daardoor verliezen ze minder vocht en hebben ze zelf ook minder vocht nodig. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je de stekken te veel of te weinig water geeft.
- De oudere stengels of takken van struiken die je nu stekt zijn een stuk minder kwetsbaar voor schimmels en rot dan jonge, nieuwe scheuten in de zomer.
Welke struiken kun je in de winter stekken?
Je kunt best veel struiken in de winter stekken. In principe zijn alle bladverliezende, kale struiken met sterke, houtachtige stengels of takken geschikt. Denk bijvoorbeeld aan:
- Aalbes, kruisbes, rode bes (Ribes)
- Blaas- of sneeuwspirea (Physocarpus)
- Bruidsbloem (Deutzia)
- Chinees klokje (Forsythia)
- Hazelaar
- Hortensia
- Kornoelje (Cornus)
- Rozen
- Vlinderstruik (Buddleia)
Stappenplan voor het nemen van winterstekken
-
Kies een potlooddikke, gezonde, rechte stengel of tak.
-
Houd een lengte van circa 20 of 25 centimeter per stek aan. Van langere takken kun je meerdere stekken maken.
NB De struiken zijn in rust, dus knip er niet té veel takken af en ook niet te diep. Anders raakt de struik beschadigd en wordt de kans op vorstschade groter. -
Knip de onderkant schuin af onder de verdikking van een knop of bladpaar. Door schuin te knippen vergroot je het oppervlak waar de stek wortels aanmaakt.
-
Knip de zachte top aan de bovenkant recht boven een knop of bladpaar af. Het rechte, kleinere snijvlak aan de bovenkant zorgt ervoor dat je weet dat het de bovenkant is en je verkleint bovendien de kans op uitdroging.
-
Steek de stekken in goed waterdoorlatende grond in de 'koude bak', op een beschutte plek in de tuin of in een diepe pot met een mix van aarde of potgrond en zand. Steek de stekken flink diep in de grond, voor zo'n tweederde deel.
-
Zet er een label met de naam van de struik bij.
-
Bescherm de stekken bij strenge vorst met een laag stro of bladeren, een rietmat, vliesdoek of jute zak.
-
Daarna is het een kwestie van geduld hebben. Het kan een paar maanden duren voordat de stekken goed aangeslagen en geworteld zijn, maar de kans dat je dan gezonde nieuwe struiken hebt is heel groot!
Veel succes en plezier met het nemen van winterstekken! Voor alle benodigdheden, zoals tuinhandschoenen, een goede snoeischaar, plantenlabels en vorstbeschermende materialen, kun je natuurlijk terecht bij ons tuincentrum in Oud-Turnhout. Heb je vragen? Stel ze aan onze groenmedewerkers, zij helpen je graag.