Heesterharmonie tussen de struiken

Heesterharmonie tussen de struiken

Met de woorden heesters en struiken wordt tegenwoordig precies hetzelfde bedoeld: een groep planten met verhoutende takken die vaak al dicht bij de grond of vanuit de grond vertakken. Of ze ’s winters groen blijven of hun blad verliezen maakt niet uit. Als ze een duidelijke stam hebben, noemen we het geen heesters of struiken, maar bomen.

De meeste heesters of struiken worden niet hoger dan 3 à 4 m. Er zijn honderden soorten en duizenden prachtige kweekvormen van heesters voor de tuin. Heesters vormen samen met bomen de blijvende basis van een rijke, groene tuin. Hier willen we enkele schitterende voorjaarsbloeiende soorten noemen. In april bloeien onder andere: De prachtige krentenboompjes (Amelanchier), de judasboom (Cercis), dwergkweeën (Chaenomeles), schijnhazelaars (Corylopsis), het peperboompje (Daphne), Forsythia, winterjasmijn (Jasminum nudiflorum), magnolia’s, Mahonia, (sier)appel (Malus), Pieris, sierkersen (Prunus), vroege Rhododendron, Ribes, wilgen (Salix), vlier (Sambucus), Skimmia, Spiraea, sneeuwballen (Viburnum), maagdenpalm (Vinca) en blauweregen (Wisteria).

Speciale aandacht voor:
De brem (Cytisus). De vroegst bloeiende brem (april-mei) is de bladverliezende Cytisus × praecox, een kruising tussen twee wilde bremsoorten uit het Middellandse-Zeegebied. Een winterharde plant uit subtropische voorouders, die bloeit met roomkleurige, later gele bloemen die enorm sterk geuren. Heerlijk kruidig; een echte zonvakantiegeur! Daarnaast zijn er tientallen cultivars van de bezembrem (C. scoparius) met een weelde aan gele, bruine, oranje, rode en witte bloemen. Prachtplanten voor zon en humusrijke grond.
Seringen (Syringa) kent iedereen, al was het alleen maar van de verrukkelijke bloemengeur van deze bladverliezende heesters. Ze bloeien tussen midden mei en half juni met grote trossen paarse, lila, roze, rode, witte enz. bloemen. Snoei na de bloei zorgt dat de bloemen ieder jaar op neushoogte blijven komen (anders worden de struiken 5 m hoog). Ook deze struiken houden van zon en humusrijke, goed doorlatende grond.
Weigelia (wetenschappelijke naam Weigela, zonder ‘i’). Sierlijke, niet-wintergroene struiken (2,5 m hoog) met overhangende takken die vanaf mei wekenlang bloeien met een overdaad aan roze, witte of rode, trompetvormige bloemen. Er zijn tientallen prachtige soorten en cultivars om uit te kiezen. Weigela praecox (bloeit roze met gele vlekken) geurt het sterkst. Voor zon en voedzame grond.
Al deze soorten combineren heel goed met andere heesters en met elkaar.

TIP
Alle genoemde soorten worden in pot of container gekweekt. Die kunt u het hele jaar door (dus ook nu) prima planten. Maak het plantgat wat groter dan de kluit. Verbeter de grond in het gat met compost. Maak de buitenste wortels van de kluit iets los. Plant even diep als de struik in z’n pot stond. De grond in het gat bijvullen en goed rond de wortels aandrukken. Royaal water geven. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Met deze 15 handige tuintips maak jij jouw tuin helemaal winterklaar in november.

Lees meer...

Het uitsnijden van een pompoen is een traditionele en leuke activiteit die bij dit feest hoort. Lees er alles over!

Lees meer...

Wij geven je tips om het binnenshuis extra gezellig en kleurrijk te maken.

Lees meer...

Het is tijd om voorjaarsbollen te planten. Ga nu uit je bol met het grote assortiment voorjaarsbollen in ons tuincentrum.

Lees meer...