Sels Evergreen

Nu doen: zomerbollen planten

Nu doen: zomerbollen planten

Terwijl we volop genieten van de bloeiende voorjaarsbollen zoals tulpen en narcissen, hebben we in ons tuincentrum in Oud-Turnhout de zomer al in de bol. Letterlijk! Want nu de kans op vorst zo goed als verdwenen is, is het tijd voor het planten of oppotten van zomerbollen. Dat kun je nog doen tot eind mei. Kom gezellig langs en bekijk ons kleurrijke aanbod.

Zomertoppers voor tuin, terras, balkon en vaas

Beleef de nodige voorpret en ga met vooruitziende en positieve blik aan de slag met zomerbollen, -knollen en -wortelstokken. Deze aantrekkelijke zomertoppers, zoals dahlia's, gladiolen en begonia's, bloeien rijk en lang in allerlei mooie kleuren en vormen. De meeste zijn ideaal om potten en bakken mee te vullen, zodat je er op je (dak)terras of balkontafel een zomer lang van kunt genieten.

Soorten zomerbollen

In ons tuincentrum in Oud-Turnhout heb je nu ruime keuze uit zomerbollen, van de rare spinachtige knollen van dahlia's tot de aardappelvormige knollen van calla's of zantedeschia's. De knollen en bollen zelf zien er niet bepaald aantrekkelijk uit, maar ze produceren straks mooi blad en dito bloemen. Veel ervan leveren ook goede snijbloemen voor een vers boeket in huis of op de tuintafel. Sommige verspreiden ook nog eens een heerlijke geur, zoals lelies, Abessijnse gladiolen, de Kaapse hyacint (Galthonia) en de chocoladecosmea (Cosmos atrosanguineus). Straks zijn deze overigens ook in volle bloei in ons tuincentrum verkrijgbaar.

Zomerbollen, -knollen en wortelstokken planten in 3 stappen

Heb je mooie zomerbollen in ons tuincentrum uitgezocht of heb je nog bollen van vorig jaar liggen, dan is het tijd om ze te planten. Volg het stappenplan hieronder en geniet straks van fantastische kleuren in de tuin of op het balkon.

  1. Graaf met een schepje een plantgat op een beschutte, zonnige plek in de tuin of in een grote pot of bak. Zomerbollen en -knollen moeten net als voorjaarsbollen zo'n twee tot drie keer zo diep de grond in als ze groot zijn. Begonia’s en dahlia’s zijn uitzonderingen: die plant je nèt onder de oppervlakte.
  2. Houd een plantafstand van zo'n 10 centimeter aan voor kleine bollen. Voor gladiolen is 12 centimeter een goede afstand, voor begonia’s circa 25 centimeter, voor lelies 30 centimeter en voor dahlia’s zo'n 40 centimeter. Leg de bollen en knollen in het plantgat en doe een stap achteruit om te kijken of het past.
  3. Bedek de bloembollen met verse tuinaarde of potgrond. Druk de aarde goed aan en geef ze direct na het planten een flinke plens water. Door de bollen direct water te geven, voorkom je luchtbellen in de bodem. Wanneer het buiten lang droog blijft, geef je daarna nog regelmatig water, maar niet te veel en niet elke dag. De meeste zomerbollen houden (net als de voorjaarsbollen) niet van 'natte voeten'; dan kunnen ze gaan rotten. Zorg er dus altijd voor dat je bij het planten van bollen in pot kiest voor een pot of bak met een gat of gaten in de bodem. Leg vervolgens een laag potscherven en/of hydrokorrels onder in de pot of bak. Zo kan het regenwater via de onderkant weglopen en staan de bollen niet te soppen. Vul een pot nooit tot de rand toe met grond, want dan loopt het regen- of gietwater over de rand weg.

Haal jouw zomerbollen in ons tuincentrum in Oud-Turnhout.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide
Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend! Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei
Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien. Lees meer...
Hemelvaartsdag: top 10 hemelsblauwe bloemen
Kom op donderdag 18 mei lekker rondstruinen in ons tuincentrum! We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen. Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen
Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet. Lees meer...