Sels Evergreen

Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Wie wordt er nu niet vrolijk bij het zien van een zo'n mooie, kleurrijke vlinder die van bloem naar bloem fladdert? De laatste tijd is er veel aandacht voor bijvriendelijke planten en bloemen, maar laten we de vlinder niet vergeten! Ook met dit mooie insect gaat het helaas niet goed. Ze nemen rap in aantal af. Ons tuincentrum in Oud-Turnhout geeft je graag tips voor een vlindervriendelijke tuin of balkon en heeft heel veel planten die ware vlinderlokkers zijn. Leuke BIJkomstigheid: de meeste daarvan zijn ook aantrekkelijk en goed voor bijen!

5 tips voor een vlindervriendelijke tuin

  1. Gebruik geen gif, chemicaliën of pesticiden voor het bestrijden van tuinplagen, zoals onkruid en slakken, of voor het verwijderen van groene aanslag van tegels en tuinmeubels.
  2. Maak je tuin zo groen mogelijk. Hoe meer verschillende planten en bloemen, hoe beter. Zorg voor bloeiende, nectarrijke planten van het vroege voorjaar tot in de late herfst, met voorjaars- en zomerbollen, eenjarigen, kruiden en vaste planten.
  3. Zorg ook voor voldoende 'waardplanten', waar de rupsen van de vlinders van eten,  zoals brem, hulst, klaver, klimop, koolzaad, koolsoorten, Oost-Indische kers, struisgras en moerasspirea. Sommige vlinders, zoals de dagpauwoog en de atalanta, hebben brandnetels nodig als waardplant, dus probeer die als het even kan ergens in een achterafhoekje in de tuin te laten staan.
  4. Creëer verschillende hoogten in je beplanting, met (vlinder)struiken en (kleine) bomen; dat zorgt ervoor dat vlinders makkelijk hun weg kunnen vinden. Bovendien houden vlinders van beschutte plekken, uit de wind.
  5. Maak je tuin niet te netjes. Laat hier en daar bladeren of takjes liggen. Snoei afgestorven planten niet terug in de herfst, maar in het voorjaar, zodat eitjes, poppen en rupsen tussen de plantenresten, takjes en bladeren kunnen overwinteren.

Tips voor een vlindervriendelijke tuin

Top 10 vlinderplanten

Deze planten en struiken bieden vlinders (en vaak ook bijen!) voedsel van het prille voorjaar tot diep in de herfst. Bovendien zijn de meeste hiervan sterk en makkelijk in het onderhoud en hebben ze ook voor ons heel aantrekkelijke bloemen.

  1. Winterheide
  2. Sneeuwbal (Viburnum)
  3. Judaspenning
  4. Lavendel
  5. Vlinderstruik (Buddleja)
  6. IJzerhard (Verbena bonariensis)
  7. Koninginnekruid (Eupatorium)
  8. Hemelsleutel (Sedum)
  9. Herfstaster
  10. Klimop

Tips voor een vlindervriendelijke tuin

Bovenstaande planten en struiken vind je volop in ons tuincentrum in Oud-Turnhout. Kijk ook eens naar onze kant-en-klare insectenhotels en speciale vlinderkastjes.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide
Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend! Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei
Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien. Lees meer...
Hemelvaartsdag: top 10 hemelsblauwe bloemen
Kom op donderdag 18 mei lekker rondstruinen in ons tuincentrum! We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen. Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen
Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet. Lees meer...