Vakantietips (met kids) in eigen tuin

Vakantietips (met kids) in eigen tuin

De grote vakantie is begonnen, maar misschien heb je geen vakantieplannen. Als het in eigen land ook lekker weer is, kun je natuurlijk ook gewoon volop genieten van het buitenleven in eigen tuin, of op eigen balkon of (dak)terras. Ons tuincentrum in Oud-Turnhout heeft heel veel producten waar je samen met je (klein)kinderen veel plezier van kunt beleven. Bovendien hebben we genoeg inspirerende ideeën voor een onvergetelijke vakantie voor jong en oud in Tuinesië of op Gran Balconia van te maken!

1. Luieren 

Op een warme, lome dag is het goed toeven onder een parasol of schaduwdoek, languit in een uitklapbare strandstoel of een ligstoel, op een riante loungebank, in een zitzak of schommelend in de schommel of bungelend in een hangmat. Die laatste kun je ophangen tussen twee bomen of aan een hek en een paal van de veranda, maar kun je ook met handige standaard kopen. Ook helemaal hip: zo'n eivormige schommelstoel met standaard, waarin je heerlijk geborgen kunt ontspannen. 

2. Waterpret

Waterpret in de achtertuin

Of je de kinderen nu laat helpen met de planten water geven, ze het water in de vogeldrinkschaal laat verversen, ze laat rennen onder de zwenksproeier op het gazon, spelen in een zwembadje of grote teil met badeendjes en een bal, emmertje en gieter... Met water beleeft iedereen plezier. Voor wie plek en budget heeft is een buitendouche ook een goed idee, net als een opbouwzwembad, al dan niet inclusief glijbaan. Een waterornament of fontein in de vijver zorgt voor een heerlijk verkoelend en ontspannend gevoel. 

3. Spelen & bouwen

Een potje bellenblazen is altijd goed voor heel veel fun! Als je een grasveld hebt kunnen de (klein)kinderen daar natuurlijk ballen, jeu-de-boules of croquet spelen, rondhoppen op een skippybal, hoelahoepen of op een vrolijk picknickkleed een stripboek lezen of puzzels maken. In een grote tuin kunnen ze ook een boomhut bouwen, een tipi van takken of een insectenhotel maken. Je kunt ook een kant-en-klaar vogelhuisje of insectenhotel kopen en de kinderen dat laten beschilderen met ecologische verf. En het vervolgens samen een mooi plekje geven. 

4. Smikkelen & smullen

  • Leg een picknickkleed op het gazon, met bordjes en bekertjes en vrolijke servetjes erbij. Laat de kids vervolgens zelf fruit of snoeptomaatjes plukken. Heb je nog geen aardbeien in de tuin, een pot of hangmand? Geen bessenstruiken of zelfgekweekte tomatenplantjes? Neem de kinderen dan mee naar ons tuincentrum in Oud-Turnhout en laat ze zelf een eetbare plant of struik uitkiezen, planten en verzorgen. En ervan oogsten.
  • Heb je eetbare bloemen gezaaid of kruidenplanten in potten of in de border? Zoals goudsbloemen, komkommerkruid, Oost-Indische kers, lavendel, rozemarijn of munt? Knip samen de bloemetjes en blaadjes ervan en spoel ze schoon onder de kraan. Vervolgens kun je daar samen boter of ijsjes van maken. Vries een paar bloemetjes in ijsklontjes in of garneer er een (fruit)salade mee. Leuk om te zien en lekker: een frisse grote karaf water, limonade of ijsthee met wat takjes verse munt, citroenmelisse of citroenverbena erin. Je kunt hun drankjes ook opfleuren met een parasolletje en een schijfje citroen en/of komkommer.   
  • Steek een vuurkorf, vuurschaal of tuinfakkel aan en laat de kinderen daarboven marshmallows of worstenbroodjes aan spiesen verwarmen. Daarbij houd je natuurlijk wel een oogje in het zeil.

Kinderen eten fruit uit eigen tuin

5. (Moes)tuinieren

Voor groentjes in de dop is het natuurlijk heel leuk als ze zelf hun eigen plantjes kunnen verzorgen.

  • Neem een grote pot, (vierkante-meter)bak of een plekje in de border en laat ze daar zelf planten en kweken wat ze willen. Of het nu kruiden, tomaten, aardbeien of mooie bloemen zijn. 
  • Zorg voor verse aarde of potgrond.
  • Voor kinderen kun je in ons tuincentrum speciaal, klein en vrolijk tuingereedschap, zoals handschoenen, gieters en schepjes, vinden.
  • Makkelijke moestuinplantjes waarvan ze snel kunnen oogsten zijn onder andere sla, rucola, radijsjes, aardbeien en kruiden.
  • In juli kunnen ze nog snelgroeiende groenten en kruiden zaaien, zoals (veld)sla, rucola, basilicum, bieslook, radijs, snijbiet en wortels. 

Je kunt de fijne vakantiesfeer nog verhogen met een windgong, een mooie tuinposter, een lichtsnoer, geur- en drijfkaarsjes of een vrolijk gekleurd buitenkleed. Laat je inspireren en informeren in ons tuincentrum in Oud-Turnhout. We wensen je een heel fijne 'staycation' in eigen tuin of op eigen balkon en (dak)terras.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...