Veiligheidtips voor de feestdagen

Veiligheidtips voor de feestdagen

Juist dit jaar maken we het met de feestdagen in december binnen en buiten gezelliger dan ooit. Met knipperende lichtjes, flakkerende geurkaarsen, een prachtig versierde kerstboom, decoratieve kerstkransen en -stukjes, bloeiende planten in huis en tuin. Zo maken we er met ons allen het beste van in deze nare coronatijden. Het afsteken van vuurwerk is verboden dit jaar. Tot verdriet van velen, maar de meeste honden en katten wordt nu in ieder geval een groot aantal angstige uren bespaard. Waardoor je zelf ook meer ontspannen het nieuwe jaar kunt ingaan en je niet constant hoeft op te letten of je geliefde huisdier niet de benen neemt en gewond raakt of zelfs nooit meer terugkomt. Maar er is wel een aantal zaken waar je tijdens de feestdagen met huisdieren en kleine kinderen in huis mee moet oppassen. Ons tuincentrum in Oud-Turnhout geeft je graag een aantal tips.

5 Tips voor veilige en ontspannen feestdagen

1 Pas op met vuur

Kaarsen, theelichten, geurkaarsen, een brandende open haard of vuurkorf… Allemaal ontzettend sfeervol en gezellig. Maar pas op met kwispelende staarten en grijpgrage kinderhandjes. Laat kaarsen of andere vuurhaarden nooit onbeheerd branden. Gebruik stevige kandelaars en andere kaarsenhouders. Zet kaarsen op een hoge plek waar huisdieren en kinderen niet bij kunnen, en/of in een lantaarn of stevig windlicht. Zet een speciaal scherm voor de open haard en een kinderhekje rond een vuurkorf. Hang ook geen decoraties direct tegen de verwarming, lampen of apparaten die warm worden; ze kunnen dan wellicht vlamvatten.

2 Gevaarlijke lekkernijen

Houd lekkernijen buiten bereik van honden en katten, want ze kunnen flink ziek worden van bijvoorbeeld een oliebol, rozijnen, krenten en druiven. Chocolade kan zelfs dodelijk zijn voor honden en katten.

3 Giftige planten

Zet kerststerren en amaryllissen op een plek waar honden en katten niet bij kunnen, want het blad én de bloemen zijn giftig voor deze viervoeters. Als het goed is hangt de mistletoe of maretak hoog genoeg om er met je partner onder te kunnen zoenen; bovendien houd je de giftige bessen ervan zo buiten hand- of pootbereik.

4 Maak de kerstboom dier- en kindvriendelijk

Zorg er sowieso voor dat de kerstboom, of deze nu echt of van kunststof is, stevig en stabiel in de pot of speciale houder staat. Ook de naalden van een kerstboom zijn giftig voor een hond of kat. Zet hun voederbakken dus niet onder of bij de kerstboom. Veeg of zuig regelmatig de uitgevallen naalden op. Hang geen breekbare kerstballen of andere breekbare decoraties onderin de boom. Een rennende of kwispelende hond kan er aardig wat van laten sneuvelen, net zoals een nieuwsgierige, speelse kat en een energiek klein kind. Niet alleen zonde, maar er liggen dan ook snijwonden op de (v)loer. NB Engelenhaar, zo’n heerlijk traditionele versiering voor in de kerstboom, bevat glasvezels, dus hang dat ook op veilige hoogte.

5 Veilig tafelen

Pas op dat kinderen of speelse honden het mooie tafelkleed niet van tafel kunnen trekken. Lekker gourmetten, steengrillen of fonduen? Werk het snoer zo veel mogelijk weg, zodat niemand erover kan struikelen en plak het eventueel vast met stevig tape. Zet de gourmet- of steengrillset of het fonduestel op een stabiele, onbrandbare ondergrond en vergeet de apparaten na gebruik niet uit te schakelen en de stekker uit het stopcontract te trekken.

Het hele team van ons tuincentrum in Oud-Turnhout wenst iedereen een gezond, groen en florissant 2021!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...