Potterie

Elk plantje heeft zijn potje

Als grote plantenliefhebber heeft u waarschijnlijk ook een zwak voor mooie potten. Er zijn zoveel verschillende soorten en materialen om uit te kiezen! In ons tuincentrum in Oud-Turnhout hebben we een ruim assortiment aan potten. Kom gerust langs en kom onze Ecopots en potten vervaardigt uit glas, keramiek, kunststof, mandwerk en zink aanschouwen. 

Ecopots het duurzame en mileubewuste alternatief 

Deze potten zijn gemaakt van gerecycled plastic en hebben daardoor een ecologisch verantwoord karakter. Ze zijn sterk en duurzaam waardoor u er erg lang van geniet. Of u nu een grote of kleine bloempot zoekt voor uw kamerplant of tuinplant, Ecopots heeft het! Lees alles over onze Ecopots potten.

Keramiek: de klassieker onder de bloempot materialen

Als we aan een bloempot denken is keramiek een van de top drie materialen die we voor de geest halen. De keramieke potten zijn niet voor niks zo bekend. Het poreuze materiaal neemt veel vocht op waardoor het zorgt voor een goede drainage en vochtregulatie voor elke plant. Bovendien zijn deze potten verkrijgbaar in ontzettend veel verschillende stijlen en kleuren. Het enige nadeel is dat hij niet vorstbestendig is maar dit vormt natuurlijk geen probleem als u de plant tijdens strenge winters naar binnen verplaatst. 

Simpel en betaalbaar kunststof

Kunststof potten zijn er in allerlei soorten en maten. Het voordeel van kunststof is dat het licht en sterk is en dat het goed tegen vocht kan. Bovendien zijn deze potten vaak erg betaalbaar. Ze hebben minder uitstraling dan andere materialen en zijn geen milieubewuste optie. 

Geef uw kamerplanten een natuurlijke uitstraling met mandwerk

Mandwerk is een materiaal dat geschikt is voor zowel binnen- als buitenpotten. Deze potten zijn gemaakt van gevlochten riet of bamboe wat erg licht en luchtdoorlatend is. Het nadeel is dat het minder stevig is dan sommige andere materialen. Een goede optie voor kleinere planten. 

Geef uw tuinplant een rustieke look met een zinken bloempot 

Zinken potten zijn vooral geschikt voor buitenplanten. Ze hebben een stoere en robuuste uitstraling en zijn bovendien goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Onderhoud uw zinken bloempot goed om roest tegen te gaan. Dit kan door roestvlekken te verwijderen met azijn of citroen. Voor meer info of verdere vragen geef ons een seintje. 

Voordelen van de verschillende potsoorten

Laten we de keramische potten even onder de loep nemen;  

  • Duurzaamheid: Keramische bloempotten zijn sterk en kunnen lang meegaan zonder te barsten of te breken.
  • Gewicht: Ze zijn zwaarder dan bijvoorbeeld plastic potten waardoor ze minder snel omvallen bij harde wind of bij het verplaatsen
  • Waterregulatie: Zoals reeds aangegeven houdt keramiek water vast maar kan het ook water verdampen. Dit helpt om de grond vochtig te houden en te voorkomen dat deze uitdroogt. Dit kan vooral nuttig zijn in droge omgevingen of tijdens de wintermaanden, wanneer de luchtvochtigheid vaak laag is.
  • Kleur: Ten slotte kan de kleur van de keramieke pot ook bijdragen aan het reguleren van de vochtigheid. Donkergekleurde potten kunnen meer warmte opnemen en vasthouden waardoor het water sneller verdampt. Lichtgekleurde potten reflecteren daarentegen meer licht en warmte, waardoor de potgrond minder snel uitdroogt.

De voordelen van een kunststof pot zijn; 

  • Lichtgewicht: Kunststof bloempotten zijn vaak licht van gewicht, waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Dit kan handig zijn als u uw planten regelmatig wilt verplaatsen bijvoorbeeld om ze dichter bij het licht te zetten.
  • Voorkomen uitdroging: Kunststof bloempotten hebben  geen poriën waardoor ze het vocht beter vasthouden. 
  • Gemakkelijk schoon te maken: Kunststof bloempotten zijn gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren. Dit kan belangrijk zijn als u planten heeft die gevoelig zijn voor ziektes.

Maar wat zijn nu de beste potten voor uw planten? 

Dat hangt natuurlijk af van verschillende factoren. 

  • Ten eerste moet u bedenken waar u de planten wilt zetten: binnen of buiten? 
  • Daarnaast is het belangrijk om te bedenken wat u wilt uitstralen. 
  • Tot slot is het belangrijk om te bedenken welke eigenschappen u belangrijk vindt.

Voor stoere buitenplanten gebruikt u zinken potten terwijl mandwerk vooral geschikt is voor binnenpotten met een natuurlijke uitstraling. 

Een stevige pot die goed tegen vocht kan? Kies dan een keramieke of een plastic pot.  

Graag een ecologisch verantwoorde pot? Ga dan voor een Ecopots pot.

Waar potten kopen? 

Wat u ook kiest, kies iets wat u mooi vindt en waar u blij van wordt! Bij Sels Evergreen in Oud - Turnhout hebben we wat u zoekt! Kom langs en bekijk ons ruime assortiment aan binnen- en buitenpotterie. We verwelkomen u graag en ons personeel staat paraat om u te helpen bij het maken van de perfecte keuze. Bekijk onze openingsuren.