Trend: terraria, groen in glas

Trend: terraria, groen in glas

Het is een regelrechte hit. U komt ze overal tegen, in winkels, restaurants, interieur- en tuinbladen: terraria. Vroeger zag u deze vooral in de dierenwinkel, wanneer u een exotisch, warmte minnend reptiel wilde gaan houden in een soort aquariumbak. Maar wij hebben het hier over zo’n minituintje in glas, al dan niet afgesloten, onderhoudsarm en heel decoratief.  

Een open of gesloten plantenterrarium

Kijk in ons tuincentrum in Oud-Turnhout eens bij de kamerplanten en interieuraccessoires of er nog kant-en-klare exemplaren te koop zijn. Anders is het heel leuk – zeker op een druilerige najaarsdag of in de herfstvakantie – om zelf een plantenterrarium te maken. Zo’n minituintje in glas is ook ideaal voor mensen die geen groene vingers hebben, want u heeft er geen omkijken naar. Mits u zorgt voor een goed werkend microklimaat of ecosysteempje in een afgesloten glazen fles of pot. Zet u uw plantjes in een open glazen fles, bak of pot, dan moet u ze in ieder geval regelmatig water geven.

De beste plek voor uw terrarium

Bij beide soorten terraria, open of dicht, moet u er rekening mee houden dat glas het zon- of daglicht versterkt. Zet je terrarium daarom op een plek waar alleen indirect zon- of daglicht valt. Ook is het belangrijk dat er weinig tot geen temperatuurschommelingen zijn en bij een terrarium zonder deksel is het ook belangrijk dat de omgeving niet te droog. Zet je terrarium daarom niet in de buurt van de radiator of open haard.

Benodigdheden voor het maken van een gesloten terrarium

  • Een glazen pot, vaas, bol of fles die u kunt afsluiten met een deksel of op maat gesneden kurklaag. Zorg ervoor dat de opening ruim genoeg is, zodat de planten er doorheen kunnen
  • Hydrokorrels, kiezelstenen of grind
  • Actieve houtskool (kijk bij onze aquariumafdeling)
  • Potgrond voor kamerplanten
  • Mos
  • Sterke, kleine plantjes, zoals cactussen, vetplantjes, varens, fluweelplanten en vleesetende planten (die laatste zijn helemaal terug van weggeweest)
  • Een lang keukenpincet en een lange (ijs)lepel
  • Keukenpapier of een droog sponsje
  • Regenwater

Een terrarium in 5 stappen

  1. Maak de pot, fles of bak van binnen en buiten goed schoon en laat deze vervolgens goed drogen.
  2. Breng eerst hydrokorrels, kiezelstenen of grind aan in een gelijkmatige laag van zo’n 2 tot 3 centimeter dik. Deze laag neemt overtollig water op. Verkruimel de actieve houtskool over de eerste laag. Deze laag vangt bacteriën, schimmels en vieze geurtjes op. Bedek de lagen vervolgens met mos, als vochtige buffer tussen de potgrond en de onderste lagen. Voeg er dan een 4 tot 5 centimeter dikke laag potgrond aan toe.
  3. Haal de plantjes voorzichtig uit hun pot en plant ze met behulp van de lange lepel en het lange pincet in de potgrond.
  4. Gebruik een stukje keukenpapier of een droog sponsje om de binnenkant van het terrarium weer schoon te maken.
  5. Begiet de planten voorzichtig met regenwater. Laat het terrarium vervolgens een week zonder deksel of kurk erop staan, zodat het regenwater een beetje kan verdampen en er condens ontstaat. Sluit de pot af en zet hem op een mooie plek. U hoeft nu in principe geen water meer te geven, omdat het water dat in het terrarium verdampt weer terugglijdt naar de bodem. Ontstaat er te veel condens? Haal het deksel er dan weer even af.

Versier uw terrarium eventueel nog met een mooie steen, schelp of klein (buddha)beeldje tussen de plantjes.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

In ons tuincentrum vind je siergrassen voor elke soort tuin, inclusief soorten die je ook in een pot op je balkon of (dak)terras plaatst.

Lees meer...

Lees hier waarom je een (kleine) boom in de tuin moet planten.

Lees meer...

Leer alles over groenbemesters: onmisbare hulpjes in de moestuin!

Lees meer...

Er zijn genoeg klussen te doen om nog lang te kunnen genieten van een fleurige tuin of kleurrijk balkon zo aan het einde van de zomer.

Lees meer...