Luchtzuiverende kamerplanten

Tijd om je interieur op te fleuren? Tover je huiskamer om naar een oase van groen waar je na een lange dag tot rust komt. Ontdek de eindeloze mogelijkheden met kamerplanten! Naast de visuele voordelen zijn de meeste van deze groene gewassen ook nog eens luchtzuiverend. Ze filteren giftige stoffen uit de lucht en zorgen voor een schone omgeving. In ons tuincentrum in Oud-Turnhout bieden wij een brede selectie aan luchtzuiverende kamerplanten. 

Soorten luchtzuiverende planten

Er zijn heel wat verschillende soorten luchtzuiverende kamerplanten. Te veel om allemaal in deze blog op te noemen. Laten we ze onderverdelen in twee soorten; luchtzuiverende kamerplanten en luchtzuiverende slaapkamerplanten. 

Luchtzuiverende kamerplanten: 

Luchtzuiverende planten helpen om de luchtkwaliteit in huis of op kantoor te verbeteren. Hieronder enkele voorbeelden van luchtzuiverende kamerplanten:

 • Lepelplant; Spathiphyllum geeft chemische stoffen geen schijn van kans. 
 • Hedera Helix; of klimop werkt goed tegen schimmels. 
 • Graslelie; Chlorophytum haalt chemische stoffen uit de lucht. 
 • Goudpalm; Areca zuivert de lucht en bevochtigt je huiskamer. 
 • Krulvaren; Nephrolepis maakt komaf met formaldehyde en schimmels. 
 • Vrouwentongen; Sansevieria is een sterke kamerplant met weinig standplaatseisen.
 • Drakenbloedboom; Dracaena Marginata is een stoere luchtzuiveraar.

Verder zijn er planten die beter ‘s nachts zuiveren en daardoor beter in de slaapkamer tot hun recht komen. Houd je wel rekening met de nieuwe kamerplanten trends?  

Luchtzuiverende planten in de slaapkamer:

Deze planten nemen ‘s nachts de schadelijke stoffen uit de lucht en zetten deze om in zuurstof. 

 • Ananasplant; Sommige zweren bij de Ananasplant of Bromelia Ananas in de slaapkamer. Naast zijn luchtzuiverende eigenschappen zou hij helpen tegen snurken! 
 • Aloë Vera; Deze sterke vetplant doet tevens wonderen voor de huid.  
 • Chlorophytum; graslelie een makkelijk te onderhouden plant met een unieke uitstraling. 
 • Spathiphyllum; of Lepelplant, een erg dorstige plant. Houd zijn voetjes goed nat! 
 • Calathea triostar: Heeft specifieke eisen en is niet de makkelijkste in onderhoud.  
 • Calathea ornata; Een meerjarige plant die deel uitmaakt van de gebedsplanten familie. 
 • Calathea orbifolia; Deze variant heeft een prachtig gestreept blad met subtiele licht zilvergroene aftekeningen.
 • Calathea medallion; Gekenmerkt door zijn licht- tot donkergroene medaillonachtige bladeren met donkerrode onderkanten.
 • Hea warscewiczii; Een kamerplant die je blijft verrast met zijn kleurrijke schouwspel. 
 • Calathea rufibarba; Te herkennen aan de paarskleurige harige onderkant van het gebladerte. 

De graslelie en lepelplant zuiveren de lucht ‘s nachts door koolstofmonoxide om te zetten naar zuurstof. Hierdoor verbeteren ze de luchtkwaliteit en zorgen ze op hun beurt voor een betere nachtrust. Door luchtzuiverende kamer- en slaapkamerplanten te combineren, geniet je dag en nacht van zuivere lucht in huis.

Planten zetten koolstofmonoxide om in zuurstof, dit heet fotosynthese. Tijdens het fotosyntheseproces van de graslelie en lepelplant komt naast zuurstof, waterdamp vrij. Waterdamp zorgt voor een hogere vochtigheid in de lucht. Met de graslelie en lepelplant in huis is het afgelopen met rode of droge ogen als gevolg van een lage luchtvochtigheid.

Wat is de beste luchtzuiverende kamerplant 

Er is geen ‘beste kamerplant’ of ‘beste luchtzuiverende plant’ maar de Dracaena scoort erg goed in de kamerplanten categorie. De Spathiphyllum en de Chlorophytum komen dan weer aardig in de buurt als beste slaapkamerplant. De effectiviteit van luchtzuiverende planten is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, de hoeveelheid verontreinigende stoffen en de verzorging van de planten. Indien je vragen hebt omtrent de verzorging, neem dan gerust contact met ons op voor deskundig advies. 

Kopen luchtzuiverende kamerplanten

Wil je graag testen of het mogelijk is om een nacht zonder snurkende partner door te brengen? Probeer de Ananasplant. Ga ervoor! Wij bij Sels Evergreen in Oud-Turnhout,  bieden deze planten aan in ons assortiment en helpen je bij het maken van een keuze. Zo ben je er zeker van dat het nieuwe stukje groen bij je past en dat het voldoet aan al je eisen. Met uitzondering van maandag zijn wij elke dag geopend.

 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Kamerplanten