Hydrocultuur

Hydrocultuur is de techniek die gebruikt wordt om planten te laten groeien op kleikorrels. In plaats van gewone potgrond haalt de plant zijn voedingsstoffen uit met voedingsstof verrijkt water. Deze cultuur passen mensen vaak toe in kantoren omdat planten op hydrocultuur weinig onderhoud vergen. Hydrocultuur leent zich uiteraard ook uitstekend voor thuis op de vensterbank of voor grote kamerplanten. Bij Sels Evergreen hebben we hydrokorrels en seramiskorrels voor het groeien van planten op kleikorrels. Kom langs in Oud-Turnhout en verpot uw planten vandaag nog naar hydrocultuur. 

Voordelen hydrocultuur

Er zitten veel voordelen aan het groeien van kamerplanten op hydrocultuur.

  • Het grootste voordeel van hydrocultuur is dat de watermeter aangeeft wanneer u de plant weer water moet geven. Hierdoor geeft u dus nooit te veel of te weinig water. Bovendien is de kans op ziektes zeer laag omdat schimmels niet ontwikkelen op de gebakken kleikorrels.
  • Een ander voordeel is dat er verschillende planten in één bak gezet kunnen worden omdat elke plant zelf zoveel water met voeding opneemt als hij zelf nodig acht.

Maak bijvoorbeeld een plantencoupe van verschillende kamerplanten en combineer verschillende planten met verschillende waterbehoeftes met elkaar. Bij Sels Evergreen laten we u graag zien wat er allemaal mogelijk is met kamerplanten op hydrocultuur. 

Hydrocultuur - Sels Evergreen

Hydrocultuur plant verpotten

Net als planten in gewone potgrond, moet u een hydrocultuurplant af en toe ook verpotten. Merkt u dat de wortels niet meer verder groeien en dat de plant er steeds minder stralend uitziet? Dan is het tijd om de plant te verpotten. Doe dit ongeveer eens in het jaar of om het jaar. Vaak denken mensen dat zij bij thuiskomst de kamerplant direct uit de plastic kweekpot moeten halen. Dit is een foute gedachte. Het is prima om de plat inclusief de plastic binnenpot in een grotere sierpot te zetten. Hierdoor geeft u nooit te veel water en verzuipt u uw plant niet. Als er veel wortels uit de binnenpot groeien is het tijd om de plant te verpotten. Verpot de plant naar een grotere plastic binnenpot die ongeveer 20% groter is dan de oude pot. Koop daarbij ook een grotere sierpot, zodat de plant weer ruimte heeft om te groeien.

Wat heb ik nodig voor hydrocultuur?

Al het materiaal wat u nodig heeft, is verkrijgbaar bij ons tuincentrum in Turnhout.

  • watermeter,
  • plastic binnenpotten,
  • kleikorrels,
  • voedingsstof
  • kamerplanten.

Bovenstaande benodigdheden vindt u allemaal bij Sels Evergreen. Lees bij aanschaf van de plant de verzorgingstips goed door en houdt u goed aan de handleiding.

Hydrokorrels kopen Sels Evergreen

Bent u op zoek naar gewone potgrond of wilt u meer informatie over hydrocultuur? Onze medewerkers in het tuincentrum staan voor u klaar. Bel gerust voor advies of kom langs bij Sels Evergreen in Turnhout. U vindt onze openingstijden en contactinformatie op de contactpagina. Heeft u advies nodig over het verpotten van uw plant? Onze medewerkers zijn altijd bereid u te helpen. Vraag hen om advies en geef uw planten een nieuw thuis. Wij zijn experts op het gebied van groen. 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Kamerplanten